Reikimagazine
Image default
Health / Alternative

Keuze uit verschillende materialen voor kozijnen

Nieuwe kozijnen kopen is vaak een grote klus. Er zal rekening gehouden moeten worden met diverse factoren en de keuzes zijn oneindig. Enige voorbereiding kan prettig zijn om te ondervinden waar jouw wensen liggen.

In dit artikel zal er gekeken worden naar diverse eigenschappen van kozijnen en keuzes waar je mogelijk mee geconfronteerd zal worden tijdens de zoektocht naar nieuwe kozijnen.

Hout, kunststof of aluminium?

In Nederland wordt over het algemeen gekozen voor houten, kuststof of aluminium kozijnen. Hiertussen zal er weinig verschil zijn gezien de milieu-impact, mits er bij kunststof en aluminium gekozen wordt die deels uit gerecyclede grondstoffen bestaan.

Houten keuze

Er wordt vaak voor hout gekozen door de milieuvriendelijke eigenschap. Na het bepalen dat je houten kozijnen wilt, zul je voor de keuze komen te staan welk soort hout jou het meest trekt. Er is grofweg keuze tussen Europees hardhout, gemodificeerd naaldhout of niet-gemodificeerd naaldhout. Gemodificeerd hout zal niet vergen naar een laagje verf, andere houtsoorten zullen doorgaans wel geverfd worden.

Aluminium

Om bij aluminium kozijnen rekening te houden met het milieu is het raadzaam te kiezen voor een variant die grotendeels uit gerecycled materiaal zal bestaan. De kozijnen van aluminium die daarnaast voorzien zijn van een VMRG-keurmerk beschikken over een thermische onderbreking, waarbij er minder warmte verloren zal gaan. Bovendien blijft aluminium op termijn mooi.

Kunststof kozijnen

Ook bij kunststof kunnen kozijnen voorzien zijn van een keurmerk; het VKG-keurmerk. Dit geeft aan dat de kozijnen van goede kwaliteit zijn en recyclebaar zijn. Daarnaast voldoen de kozijnen aan strenge eisen rondom de constructie, inbraakwering en installatie.

http://directeenkozijn.nl