Reikimagazine
Image default
Health / Alternative

Gezonde binnenlucht inademen dankzij een goede luchtreiniger

Vaak denken we dat we, wanneer we binnen zitten, geen last kunnen hebben van verontreinigde lucht. Niets is minder waar. Uiteraard krijgen vele mensen te maken met luchtverontreiniging die van buitenaf komt. Het grootste deel van de bevolking woont immers in de stad of dicht bij een industriegebied. Dat is de reden waarom ze bij ongezonde lucht meteen denken aan buitenlucht of stadslucht. We staan veel te weinig stil bij het feit dat ook binnenlucht ongezond kan zijn. Het wetenschappelijk onderzoek gaat gelukkig steeds dieper in op de kwaliteit van de lucht binnen in huis. Zo komen we er achter dat ook binnenlucht ongezond kan zijn. Een oplossing voor dit probleem is de luchtreiniger die we ook kennen onder de naam luchtzuiveraar. De vraag is echter welke luchtreiniger aanschaffen? Op deze vraag proberen we speciaal voor u een duidelijk antwoord te formuleren.

Verschillende soorten luchtreinigers

De meeste luchtzuiveraars die we vandaag op de markt vinden, werken op basis van ionisatiefilters of HEPA-filters. Dit zijn termen die de gewone consument niet veel verder helpen. Als je je afvraagt welke , dan is het vooral belangrijk dat je weet wat je van welk apparaat en welke filter mag verwachten. Daarom leggen we hieronder uit wat ionisatie en HEPA nu in feite betekenen.

 

Ionisatie

Ionisatie is een begrip uit de fysica: het komt er in de praktijk op neer dat vervuilde deeltjes die in de binnenlucht zitten, geladen zijn met positieve ionen. Deze positieve ionen hebben, ondanks hun naam, een negatieve invloed op onze gezondheid. Wie een luchtreiniger koopt die werkt met ionisatiefilters, kan er zeker van zijn dat deze positieve ionen door de werking van de ionisatiefilter worden omgezet in negatieve ionen. Wanneer dit gebeurt, is de lucht die we binnen inademen gezuiverd van ziekmakende deeltjes zoals pollen, allergenen, super fijnstof, geuren en rook. Een luchtreiniger die werkt op basis van ionisatie is dus zeer goed geschikt voor mensen die aan allergieën lijden of gevoelige longen hebben.

 

HEPA-filters

Luchtreinigers die werken met HEPA-filters, zuiveren de lucht binnen in huis door fijnstofdeeltjes en allergenen te onderscheppen in de filters. Ook met deze techniek is het mogelijk om irriterende stoffen zoals pollen, allergenen, super fijnstof, geuren en rook uit de lucht weg te filteren. HEPA-filters werken echter niet op basis van ionisatie, maar op basis van filters die de rondzwevende deeltjes onderscheppen en opvangen. Op die manier wordt vuile binnenlucht gereinigd!

 

Combi HEPA + ionisatie filters

Er bestaan ook luchtreinigingstoestellen die een combinatie bieden van HEPA-filters en ionisatie. Soms zit er ook nog een actieve koolstoffilter ingebouwd.

 

Waterfilter

Tegelijkertijd bestaan er ook combi-luchtreinigers welke zowel de lucht reinigen als de lucht bevochtigen indien dat nodig blijkt (wordt vastgesteld via ingebouwde hygrometer). Dergelijke hybride luchtreinigers vormen dus een oplossing voor kamers en ruimten waarvan de luchtvochtigheidsgraad te laag is. Droge lucht is namelijk niet bevorderlijk voor een goede gezondheid. Is de luchtvochtigheidsgraad in uw huis te laag? Dan kunnen hybride luchtreinigers met een HEPA-filter en/of ionisatiefilter aangevuld met een waterfilter de oplossing bieden voor uw probleem.

 

Nu u weet wat de mogelijkheden zijn, is het wellicht gemakkelijker te weten wat het antwoord is op de vraag: welke luchtreiniger aanschaffen?