Reikimagazine
Image default
Health / Alternative

Botox, heel normaal toch?

Een botox behandeling hier en een fillertje daar, het lijkt allemaal steeds normaler te worden. Beautyvloggers zetten het op YouTube alsof het deel uitmaakt van een dagelijkse routine. En door de populariteit willen steeds meer artsen aan de slag met de spuitjes en ruziën ze onderling over wie dat mag en wie niet.

Volgens de wet mag iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd cosmetische behandelingen doen: iedere basisarts is ‘bevoegd’. En omdat het heel wat geld oplevert klussen er steeds meer artsen bij: onder hen zijn dermatologen maar ook tandartsen en urologen die in de schoonheidssalon een filler zetten.

Plastisch chirurg is een beschermde titel. Cosmetisch arts of cosmetisch chirurg is dat niet. Bijvoorbeeld: Robert Schoemacher, de bekende botoxdokter, is cosmetisch arts. Hij heeft niet de specialisatie plastische chirurgie gedaan. De minister wil dat de verschillende beroepsverenigingen samen beslissen welke artsen naast bevoegd ook echt bekwaam zijn om cosmetische behandelingen uit te voeren. Ook moet worden bepaald welke opleidingen of cursussen ze moeten hebben gehad, en vervolgens zal de Inspectie dit controleren. Maar, de plastisch chirurgen en de cosmetische artsen komen er samen niet uit.

Gevolg hiervan is dat patiënten worden behandeld in een kappersstoel waar de haren van de vorige klant nog liggen. Er wordt Chinese botox gebruikt die niet aan de eisen voldoet en patiënten krijgen helemaal geen bedenktijd bij operaties. Opvallend, want injectables zijn niet helemaal ongevaarlijk. Toch is het risico vrij klein, maar er zijn genoeg verhalen te vinden van mensen bij wie het ongelukkig afliep. De huidige plastisch chirurg is in het algemeen niet opgeleid voor botox- en fillerbehandelingen. Cosmetische artsen zijn dit vaak wel. Als u van plan bent een behandeling te ondergaan, lees u daarom altijd goed van tevoren in over de kliniek. Als een arts BIG-gekeurd is weet u dat u goed zit.

http://www.faceland.nl/