Duizeligheid of dissociatie: Waar heb ik last van?Er zijn twee ziektebeelden die een beetje op elkaar lijken, namelijk duizeligheid en dissociatie. Deze twee ziektebeelden lijken een beetje op elkaar, maar hebben in elk geval een oorzaak die makkelijker is dan je denkt, namelijk, stress. Door stress kunnen je hersenen lastig krijgen van verstoppingen, die ontstaan als er te veel prikkels zijn. Daardoor kan je last krijgen van zowel duizeligheid als dissociatie. Wat beide dingen zijn en wat er aan te doen is, staat hieronder uitgelegd.
Duizeligheid Bij duizeligheid heb je last van instabiliteit. Je hebt het gevoel niet meer goed te kunnen staan, je kan het gevoel hebben dat je zwart voor je ogen gaat worden en je voelt je over het algemeen niet goed. Dit komt allemaal omdat er weinig bloed in je hoofd zit, want daar zitten veel prikkels die allemaal bloed nodig hebben en dat is er op dat moment niet voor alle prikkels. Vaak komt een te veel aan prikkels voor als je je gestresst voelt.
Dissociatie Bij dissociatie gaat het om iets anders. Je hebt niet direct last van iets, maar je droomt langzaam een beetje weg. Dit is tot op zekere hoogte prima, maar op een gegeven heb je langere tijd last van wegdromen. Dan heb je het gevoel niet helemaal op de wereld te staan. Tijdens je dagelijkse werkzaamheden krijg je dan last van dissociatie. Dissociatie kan komen omdat je gevoelens van stress ervaart. Dan probeer je weg te dromen in andere situaties, om de gevoelens van stress te onderdrukken.
Wat kun je er aan doen? Als je denkt last te hebben van duizeligheid of dissociatie door stress, dan doe je er goed aan de oorzaak van de stress te achterhalen. Als je dit doet, dan loop je geen risico om stress te krijgen voor de volgende keer. Vaak zijn duizeligheid en dissociatie namelijk het gevolg van stress en om dit te verhelpen is de enige oplossing vaak het verhelpen van stress.
Als het iets anders is, dan is het goed om eens contact op te nemen met je huisarts. Als je echt geen stress ervaart, dan is het zeker de moeite waard om met je huisarts te kijken waar het toch vandaan komt. |