Reikimagazine
Image default
Gezondheid

Hoe melatonine kan helpen bij een betere nachtrust

Wie problemen heeft met slaperig worden, of makkelijk in slaapvallen, heeft vast wel eens gehoord van melatonine. Melatonine is een hormoon dat van nature in ons lichaam wordt geproduceerd door de pijnappelklier in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van onze slaap-waakcyclus.

Melatonine in pilvorm

 

Melatonine wordt niet alleen aangemaakt door de pijnappelklier, maar is ook als supplement verkrijgbaar. Melatoninepillen worden vaak gebruikt om slaapproblemen te behandelen. Maar hoe werken deze pillen precies?

Melatoninepillen bevatten synthetische vormen van het hormoon melatonine. Wanneer je een melatoninepil inneemt, wordt het hormoon opgenomen in je bloedbaan en begint het te circuleren door je lichaam. De melatonine komt in contact met de melatonine-receptoren in je hersenen, die signalen afgeven aan je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.

Aansporen van onze biologische klok

Een van de belangrijkste functies van melatonine is het reguleren van onze biologische klok. Onze biologische klok is het interne mechanisme dat ons lichaam vertelt wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden. Wanneer onze biologische klok niet goed werkt, kan dat leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid en vermoeidheid overdag.

Melatoninepillen kunnen helpen om onze biologische klok te reguleren en ons lichaam in een slaaptoestand te brengen. Het is overigens zo dat melatoninepillen geen slaapmiddelen zijn, maar supplementen die de natuurlijke slaapcyclus van ons lichaam ondersteunen.

Hoewel melatoninepillen over het algemeen als veilig worden beschouwd, zijn er wel enkele bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden. Melatonine kan bijvoorbeeld slaperigheid en duizeligheid veroorzaken, dus het wordt niet aanbevolen om te rijden of machines te bedienen na het innemen van een melatoninepil.

Melatonine; ondersteuning maar geen oplossing

Melatoninepillen ondersteunen, maar vormen niet dé oplossing voor alle slaapproblemen. Het is belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen en te behandelen in plaats van simpelweg te vertrouwen op slaappillen. Als je regelmatig slaapproblemen hebt, is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken om de oorzaak en oplossing van je slaapproblemen te achterhalen.

https://www.vandijkvitamines.nl/