Reikimagazine
Image default
Gezondheid

Hoe kun je beginnen met holistisch te leven?

Holistisch leven kan een geweldige manier zijn om je leven op veel gebieden te verbeteren. Het gaat niet alleen om je fysiek beter voelen, maar ook om je emotioneel, mentaal en spiritueel meer voldaan te voelen. Een holistische benadering is meer dan alleen meer biologisch eten of één keer per week naar een yogales gaan. Het houdt in dat je nadenkt over de invloed van je levensstijl op je gezondheid en welzijn in de loop van de tijd. Als je betere keuzes wilt maken omdat ze je lichaam op de lange termijn ondersteunen, dan zijn dat stappen in de richting van een echt holistisch leven.

Bedenk wat je wilt veranderen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat er ruimte is voor verbetering in je leven, is het tijd om een ​​gebied van je leven te identificeren dat je zou willen veranderen of verbeteren. Sommige gebieden kunnen zijn: het verbeteren van de kwaliteit van je dieet en voeding of het verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging of fysieke activiteit die je elke dag krijgt. Misschien wilt je ook een trainingsprogramma starten of je stressniveau verlagen. Je kunt er zelfs voor kiezen om je tevredenheid over je gekozen carrière te vergroten. Het punt is dat er geen duidelijk startpunt is als het gaat om het beginnen met een holistische levensstijl. Je mag zelf kiezen waar je begint en je moet consistent zijn.

Begin langzaam

De eerste stap is altijd klein. Als je nog nooit zoiets hebt gedaan en niet weet waar je moet beginnen, kun je het beste iets kiezen dat gemakkelijk en beheersbaar is. Je kunt iets kiezen dat je thuis kunt doen, zoals minder vlees eten of meer water drinken. Je kunt ook iets in je vrije tijd doen, zoals elke dag na het werk een wandeling door de buurt maken. Bij holistisch leven draait alles om kleine en duurzame stappen. Het betekent niet dat je geld moet uitgeven om een ​​holistische levensstijl te leiden. Een simpele handeling om van het gebruik van plastic flessen in je huishouden af ​​te komen, is een stap op weg naar een meer holistisch leven.

Praat er met een vriend of familielid over

De eerste stap om holistisch te leven is om contact te maken met anderen die deze manier van leven al beoefenen en die je willen helpen om aan de slag te gaan. De mensen in je leven maken misschien geen deel uit van de holistische gemeenschap, maar ze kunnen wel degelijk nuttig zijn als je contact met hen opneemt voor ondersteuning. Vrienden, collega’s en familieleden kunnen feedback geven over je nieuwe gewoonten. Ze kunnen je ook aanmoedigen als het moeilijk wordt en advies geven over eventuele obstakels die je onderweg tegenkomt.

Bron: Marjolein Berendsen