Reikimagazine
Image default
Zorg

De aanschaf van een AED

 

Ieder jaar worden duizenden mensen gereanimeerd. Het reanimeren van een persoon vergroot de overlevingskans met 200 procent, en een AED draagt hieraan bij. In bijna iedere wijk hangt er wel een. Zo niet, dan kan er voor gekozen worden om tot aanschaf over te gaan. Maar wat kost een AED nou eigenlijk en welke soorten zijn er op de markt? Welke AED is goedkoop en welke werkt het beste?

 

AED prijs versus kwaliteit

 

Een AED voordelig aanschaffen is in de huidige markt zeker mogelijk. Alle AED’s werken in de basis hetzelfde. Het is daarnaast niet bewezen dat de een beter werkt dan de ander. Iedere reanimatie is namelijk uniek. Een AED zal bij ieder gebruik eerst het hartritme van de persoon in kwestie analyseren. Wanneer dit afwijkt zal de AED een schok toedienen. Wat wel kan verschillen is de gebruiksvriendelijkheid, de aanwezige extra hulpmiddelen, kwaliteitsverschillen qua materiaal en keurmerken, de manier waarop de fabrikant het protocol van de ERC (European Resuscitation Council) heeft geïnterpreteerd, en de uitgebreidheid van de test die de AED uitvoert.

AED leverancier

 

Meerdere leveranciers hebben AED’s op de markt gebracht. Hierdoor is het aanbod groot. De meest populaire AED’s zijn van Philips, Heartsine en Zoll. Andere leveranciers zijn Cardiac Science, CU Medical, Defibtech, Defisign, Physio Control, Primedic, en Schiller. De prijs van een AED varieert en is afhankelijk van meerdere factoren.

Een AED kiezen

 

Welke AED wordt aangeschaft, kan afhangen van het budget, de wensen, en de doelgroep. De AED winekl biedt online hulp bij het maken van een keuze. Wanneer een AED in een concertzaal opgehangen wordt, kan het bijvoorbeeld handig zijn dat de AED een scherm heeft. Op die manier kunnen aanwijzingen afgelezen worden, wanneer de instructies niet te horen zijn. Zal de AED vaak meegenomen worden? Dan is het handig als het een compacte AED betreft. Komt de AED in het kantoor van een international te hangen? Dan is het niet handig als de AED alleen in het Nederlands instructies kan geven.