Reikimagazine
Image default
Eten en drinken

Wat is vegan proteine poeder?

Een van de populairste mythes rond plantaardige diëten is het gebrek aan beschikbaarheid van plantaardig eiwit. Naarmate de populariteit van plantaardige diëten toeneemt, neemt ook de vraag naar veganistische eiwitbronnen toe. Plantaardige proteine ondersteunt niet alleen de spiergroei, maar hebben ook andere bijbehorende voordelen waardoor ze een belangrijk onderdeel vormen van een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Voordat we enkele van de belangrijkste voordelen van plantaardig eiwit bekijken, is het belangrijk om te begrijpen wat het is.

Wat is vegan eiwitpoeder?

Alle proteine, ook eiwit uit plantaardige bronnen, is opgebouwd uit “bouwstenen” die aminozuren heten. Er zijn 20 aminozuren, waarvan er 9 bekend staan als essentiële aminozuren, wat betekent dat we ze in onze voeding moeten opnemen omdat we ze zelf niet kunnen aanmaken.

Eiwit is een essentieel onderdeel van elke gezonde voeding, omdat het een cruciale rol speelt bij de vorming van weefsels in het lichaam, waaronder spieren, huid en pezen. Eiwit is ook nodig voor normale fysiologische processen zoals de stofwisseling, want eiwit ondersteunt de vorming van stoffen als enzymen en hormonen.

Met vegan proteine wordt elk voedingseiwit bedoeld dat oorspronkelijk van planten afkomstig is, zoals quinoa, linzen, bonen, zaden, noten en erwten. Niet alle voedingsmiddelen bevatten evenveel eiwit – verschillende bronnen bevatten verschillende hoeveelheden van elk aminozuur. Een van de voordelen van een gevarieerde voeding is dat het de kans vergroot dat we alle 9 essentiële aminozuren die we nodig hebben in onze voeding opnemen.

Vegan proteine poeder maakt gebruik van de kracht van planten door de verschillende aminozuren uit plantaardige bronnen te halen en ze om te zetten in een handig poeder uit één bron. Dit kan handig zijn voor mensen die hun eiwitinname gemakkelijk willen verhogen, zoals degenen die specifieke fitnessdoelen halen.

Plantaardige proteïne vs. dierlijk eiwitten: Wat zijn de verschillen?

Hoewel eiwit vaak sterk wordt geassocieerd met dierlijke producten, kunnen alle essentiële aminozuren ook worden verkregen uit plantaardige bronnen. Hier volgen enkele van de meest voorkomende verschillen tussen dierlijke en vegan proteine.

Plantaardige eiwitten zijn geen ‘volledige bronnen’ van aminozuren: Veel vleesbronnen bevatten de volledige 9 essentiële aminozuren. Je kunt echter nog steeds alle 9 aminozuren uit een plantaardig eiwit halen als je gevarieerde bronnen consumeert.

Vegan eiwitten hebben grotere gezondheidsvoordelen: In tegenstelling tot vleesbronnen van eiwitten, die vaak in verband zijn gebracht met het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, zijn plantaardige eiwitten een

Plantaardige proteine poeders zijn beter voor het milieu: We weten allemaal dat dierlijke eiwitten vaak worden geassocieerd met een hoge koolstofvoetafdruk, plantaardige bronnen zijn duurzamer en beter voor het milieu.

Voordelen van vegan proteine poeder

Spiergroei en spierherstel

Spieren bestaan uit twee soorten filamenten, actine en myosine genaamd, die beide eiwitten zijn. Om proteine te maken zijn de bouwstene nodig, aminozuren genaamd. Sommige daarvan produceren we van nature (niet-essentiële aminozuren) en andere consumeren we via onze voeding (essentiële aminozuren). Om het lichaam in staat te stellen door lichamelijke activiteit beschadigde spieren te herstellen en nieuwe spieren aan te maken, moet het voldoende van de verschillende aminozuren hebben die nodig zijn om de eiwitten in het spierweefsel te vormen.

Leucine is een van de 9 essentiële aminozuren en is cruciaal voor spiergroei en -herstel, omdat het het proces van eiwitsynthese ‘aanzet’. Als het niveau van leucine een bepaalde drempel bereikt, activeert het een enzym dat mTor heet en dat fungeert als het signaal dat nodig is om de eiwitsynthese op gang te brengen. Zonder de activering van dit enzym door het aminozuur leucine zal de eiwitsynthese niet plaatsvinden.

Het consumeren van vegan proteine bronnen voorziet ons van de nodige aminozuren om spiergroei en -herstel te ondersteunen. Verschillende planten bevatten echter verschillende hoeveelheden van elk aminozuur, dus het is belangrijk om eiwitten uit verschillende plantaardige bronnen te consumeren om ervoor te zorgen dat je je lichaam voorziet van het volledige scala aan aminozuren.

Vegan proteine bevat net als veganistische eiwitbronnen zals fruit, groenten, noten en zaden een grote verscheidenheid aan micronutriënten die van vitaal belang zijn voor onze gezondheid en ons welzijn. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat plantaardige diëten in verband worden gebracht met een betere gezondheid van het hart en de bloedsuikerspiegel, een lagere algehele sterfte, een lager risico op obesitas en hypertensie, en ondersteuning van gewichtsbeheersing.

Eén studie suggereert bijvoorbeeld dat het inruilen van rood vlees voor meer groenten leidt tot aanzienlijke verbeteringen in de niveaus van belangrijke indicatoren bij mensen met Type 2 Diabetes.3

Het voordeel van het consumeren van plantaardig eiwit als een heel voedingsmiddel betekent dat je ook vitaminen, mineralen en fytochemicaliën in het dieet introduceert, en deze dragen bij aan veel van de extra gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld, edamame bonen zijn een van de beste veganistische bronnen van eiwit, maar bevatten ook micronutriënten zoals ijzer, magnesium en vitamine C, die helpen vermoeidheid en moeheid te verminderen.

Vegan proteine poeders zijn milieuvriendelijk

Vegan proteine poeders zijn niet alleen goed voor je gezondheid, maar kunnen ook een aanzienlijk positief effect hebben op de wereld waarin we leven. Veganistische eiwitbronnen gebruiken doorgaans minder land, minder water, en produceren minder broeikasgassen tijdens de productie in vergelijking met dierlijke eiwitten. Voor de productie van 1 kilo proteine uit kidneybonen is bijvoorbeeld 18x minder land, 10x minder water, 9x minder brandstof, 12x minder kunstmest en 10x minder bestrijdingsmiddelen nodig dan voor de productie van 1 kg rundvleeseiwit.5

Plantaardige proteine bronnen hebben niet alleen de voordelen van het leveren van essentiële aminozuren en micronutriënten, maar bevatten ook het belangrijke macronutriënt vezels. Voedingsvezels, ook bekend als ruwvoer, zijn een soort koolhydraten die in alle planten voorkomen. Elke plantaardige voedingsbron, van fruit en groenten tot de vele soorten volkoren granen, bevat vezels. Het is belangrijk om dagelijks voldoende vezels te eten, omdat bekend is dat ze de spijsvertering ondersteunen en het risico op darmontsteking verminderen.

Veel nieuw en opkomend onderzoek heeft aangetoond dat vegan proteine poeders tal van voordelen hebben, waaronder gewichtsverlies, een lager cholesterolgehalte en beheersing van de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat plantaardige eiwitten een belangrijke bron zijn van vezels en micronutriënten die bijdragen tot verbazingwekkende gezondheidsvoordelen.

Waarom vegan proteïne poeder bestellen?

Niet alleen kan het bestellen van vegan proteine poeder kan gunstiger zijn voor het milieu, het is ook een geweldige manier om het gehalte aan essentiële aminozuren, vezels en micronutriënten in je dieet te verhogen. Plantaardige eiwitbronnen bevatten vaak minder calorieën en vet dan dierlijke, en ook meer vezels en micronutriënten.

Dit betekent dat het consumeren van plantaardige eiwitten in een gezond, evenwichtig dieet gunstig kan zijn voor gewichtsverlies, omdat het helpt de calorie-inname te verminderen en het dagelijkse voedingsstoffenprofiel in je dieet te verhogen. Of je nu werkt aan specifieke fitnessdoelen of gewoon je algehele gezondheid wilt verbeteren, de voordelen van plantaardig eiwit kunnen je daarbij helpen Lees bijvoorbeeld meer over eiwitrijke voeding