Reikimagazine
Image default
Woning en Tuin

Uitkiezen van de juiste golfplaat

Golfplaten zijn er in allerlei soorten en maten en wordt gebruikt als dak op een schuurtje, garage of veranda. Er zijn verschillende type golfplaten te vinden, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Het is afhankelijk van jouw doel welke uitvoering de beste keuze is. Golfplaat is relatief goedkoop en makkelijk te kopen of bestellen.

 

Lange levensduur

Er zijn allerlei soorten golfplaten te verkrijgen. Het verschil zit hem vooral in het materiaal waarvan de plaat is gemaakt. We nemen ze even met je door.

Ben je op zoek naar een dak voor je garage of een loods? Dan is een metalen golfplaat een goede keuze. Deze platen zijn stevig en hebben een lange levensduur. Langer dan elk ander materiaal. Helaas zijn ze niet heel flexibel, wat het plaatsen wat lastig maakt. Het laat geen licht door en er kan condens aan de binnenkant van de plaat ontstaan. Dit valt gelukkig wel op te lossen met anti-condensvilt.

 

Licht doorlatend of geluiddempend

Ben je op zoek naar een plaat die wel licht door laat, dan kun je kiezen voor kunststof zoals PVC of plexiglas. Ook dit is erg stevig, goedkoop en flexibel. Het plaatsen is makkelijker dan die van metaal. Het dempt het geluid van buiten, net als vezelcement. Vezelcement heeft daarnaast als voordeel dat er geen condens ontstaat aan de binnenkant, maar heeft verder wel dezelfde eigenschappen als metaal. Als laatste hebben we nog golfplaten van bitumen. Dit materiaal is het makkelijkst te plaatsen en op maat te maken. Ze laten geen licht door.

 

Zelf plaatsen of laten doen?

Als je een beetje handig bent kun je golfplaten zelf plaatsen. Maar het is ook mogelijk dit uit handen te geven. Voor ongeveer 30 euro per vierkante meter plaatst een professional de platen voor je en heb je hier zelf geen omkijken naar. Dit is vooral aan te raden bij metalen of vezelcement platen, die minder flexibel en dus moeilijker te plaatsen zijn. Kies je voor kunststof of bitumen, dan is dit heel goed zelf te doen en bespaar je een hoop geld.

 

Hoeveel heb ik nodig

De kunststof en bitumen platen vind je het meest in de bouwmarkt of online, onder andere bij Van Viegen. Dit komt omdat deze makkelijk zelf te plaatsen zijn. Hoeveel je nodig hebt is afhankelijk van het aantal vierkante meters en de overlap die je wilt hebben. Je kunt op diverse websites tabellen vinden waardoor je gemakkelijk en snel kunt zien hoeveel golfplaten je nodig hebt. Je kunt ook contact opnemen met de medewerkers van Van Viegen. Zij helpen je graag verder.