Reikimagazine
Image default
Tuin en buitenleven

Het perfecte binnenklimaat in een veranda

Hoe zorgt u voor een gezond binnenklimaat in een veranda? Dit is afhankelijk van twee factoren, namelijk een degelijke ventilatie en een optimale temperatuurcontrole. In dit artikel gaan we dieper in op beide zaken.

1) Veranda ventilatie

In elke woning is een goede ventilatie nodig voor een gezond binnenklimaat. En in een veranda is dat niet anders. Meestal voorziet men een natuurlijke ventilatie door middel van kleine openingen boven de ramen. Bij een aluminium veranda is dit bijna onzichtbaar, wat voor een heel strak resultaat zorgt.

Maak de veranda deel uit van een passiefwoning met een systeem D ventilatie? Dan kan men zowel een aanvoerleiding als een afvoerleiding voor lucht voorzien. Op deze manier is de luchtcirculatie in de veranda in belans. Deze setup komt ook het E-peil van de woning ten goede. 

2) Veranda temperatuurcontrole

Nog een voorwaarde voor een gezond binnenklimaat is een goede temperatuurcontrole in de veranda. De meeste bouwheren kiezen voor een omkeerbare warmtepomp. Dit toestel kan zowel koelen als verwarmen, waardoor het een budgetvriendelijke 2-in-1 oplossing is. Dankzij een set van sensoren meet deze warmtepomp continue de huidige temperatuur en past deze aan indien nodig. Er zijn ook andere nuttige functies, zoals een ontvochtigingsmodus en een stille modus. 

Doorgaans wordt dit toestel in het plafond van de veranda ingebouwd. Hierdoor gaat er geen plaats op de vloer of tegen de muur verloren. 

https://www.verandalandperfecta.be/woonverandas/