Reikimagazine
Image default
Aanbiedingen

Hoe leer je je baby slapen?

Hoe leer je je baby slapen?

Hoewel het misschien wat tranen met zich meebrengt, is slaaptraining niet schadelijk voor baby’s, die vaak al na een paar nachten leren om superslapers te zijn. Als je bang bent voor slaaptraining (ook wel slaaponderwijs genoemd), weet dan dat het vaak sneller gaat dan veel ouders denken, en dat er niet eens veel tranen bij te pas hoeven te komen. Hier leest u hoe en wanneer u uw baby met slaaptraining kunt laten beginnen om iedereen aan een goede nachtrust te helpen.

Slaaptraining

Slaaptraining is uw baby leren in slaap te vallen zonder hulp van u. Dat betekent dat u uw baby slaperig maar wakker in bed legt en dat ze indommelt zonder dat u haar wiegt, wiegt, knuffelt, verpleegt of sust. Slaaptraining leert baby ook hoe hij weer in slaap kan vallen als hij ’s nachts onvermijdelijk wakker wordt (want ’s nachts wakker worden is een normaal onderdeel van de slaapcyclus, zelfs voor volwassenen). Tijdens slaaptraining kan een slaaptrainer erg handig zijn.

Wat slaaptraining niet is

Ten eerste, slaaptraining en ’s nachts spenen gaan niet noodzakelijk samen. U kunt uw baby nog steeds één of zelfs twee keer voeden ’s nachts, afhankelijk van leeftijd en stadium. Praat met uw kinderarts over wanneer het gepast is om de nachtvoedingen van uw baby volledig te stoppen.

Dat is een van de vele manieren waarop slaaptraining niet zo streng is als het klinkt. U hoeft niet per se de deur van de kinderkamer dicht te doen en uw baby de hele nacht te laten huilen. U kunt de hoeveelheid huilen die u uw baby laat doen aanpassen aan uw eigen comfortniveau voordat u een kalmerend liedje of een geruststellend wrijfje op de rug geeft.

Hoewel sommige ouders zich zorgen maken dat sommige methoden schadelijk zijn voor de gezondheid van de baby of problemen met de hechting kunnen veroorzaken, blijkt uit onderzoek dat slaaptraining het risico op gedrags- of emotionele problemen later in de kindertijd niet verhoogt. Veel deskundigen zeggen dat slaaptraining niet alleen veilig is, het is ook gezond en belangrijk voor de ontwikkeling van baby’s.

Veelgestelde vragen

Wanneer beginnen met slaaptraining?

Deskundigen raden aan met slaaptraining te beginnen als baby’s 4 tot 6 maanden oud zijn. Deze leeftijdsgroep is ideaal, want baby’s zijn oud genoeg om ’s nachts zes tot acht uur te slapen zonder te eten, maar ze zijn nog niet zo ver dat de troost die u ze geeft een slaapassociatie is geworden.

Kan je slaaptraining doen voor dutjes?

U kunt dezelfde slaaptrainingsstrategie toepassen op dutjes. Als u het uithuilen of Ferber probeert, houd er dan rekening mee dat na 30 minuten huilen een groot deel van het dutje al voorbij kan zijn. U kunt dus beter een limiet stellen aan het huilen (bijvoorbeeld 10 of 15 minuten) voordat u een andere methode probeert om uw baby in slaap te krijgen.

Hoe lang duurt slaaptraining?

Na drie tot vier nachten met methodes zoals Ferber of huil het uit, zijn veel baby’s slaaptrained (op een paar minuten huilbuien of jammeren na voordat ze in slaap vallen). Andere trainingsmethodes – in het bijzonder bedtijd fading, de stoelmethode en pick up, put down – zullen waarschijnlijk langer duren, en sommige methodes zullen bij sommige baby’s helemaal niet werken. Wees twee volle weken consequent met de slaaptrainingsmethode die je hebt gekozen om het een kans te geven om te werken.

Klik hie

 

https://www.bedtijden.nl/blog/hoeveel-slaap-heb-je-nodig-voor-een-optimale-gezondheid/